Η γαστροσκόπηση είναι η πιο ακριβής διαγνωστική εξέταση των παθήσεων του ανώτερου πεπτικού (οισοφάγος-στόμαχος-12/δάκτυλος).

Δίδεται η δυνατότητα στον ιατρό μέσω του γαστροσκοπίου να ελέγξει τον βλεννογόνο των προαναφερθέντων οργάνων για τυχόν οργανική βλάβη και να τη πιστοποιήσει με τη λήψη βιοψιών.

Το γαστροσκόπιο είναι ένας εύκαμπτος σωλήνας πάχους έως 1 εκ., ο οποίος στο περιφερικό του άκρο φέρει κάμερα, η οποία δίνει εικόνα σε μεγένθυση σε ένα monitor (τηλεόραση).

Η ίδια η εξέταση είναι ανώδυνος, διάρκειας 5-10 λεπτών.

Η εξέταση πραγματοποιείται τις περισσότερες φορές κατόπιν συνεννοήσεως με τον ιατρό με ραντεβού, αφού προηγουμένως ο ιατρός έχει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό του ασθενούς κι αφού γνωρίζει τυχόν φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει ο ασθενής. Μπορεί όμως για λόγους επείγοντως (γαστρορραγία, κατάπωση ξένου σώματος) να γίνει και άμεσα χωρίς καμία προετοιμασία.

Ο ασθενής είναι νηστικός την ημέρα της εξετάσεως. Γίνετε ψεκασμός του φάρυγγα με τοπικό αναισθητικό ξυλοκαϊνης καθώς κι ενδοφλέβια χορήγηση χαλαρωτικής ουσίας, εφόσον συμφωνεί κι ο ασθενής. Ένα είδος μέθης, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ασθενής δεν ενοχλείται ιδιαίτερα από το γαστροσκόπιο. Σε αυτή τη περίπτωση ο ασθενής μετά την εξέταση μπορεί να έχει αίσθημα ζάλης, η οποία σε διάστημα κάποιων ωρών φεύγει. Γι’ αυτό και του ζητείται να συνοδεύεται και να μην οδηγήσει μετά την εξέταση μέχρι να επανέλθει πλήρως.

Το πόρισμα της εξέτασης δίδεται αμέσως ενώ μετά από κάποιες ημέρες βγαίνουν και τα αποτελέσματα των βιοψιών που πιθανώς ελήφθησαν.