Αγαπητοί φίλοι, κυρίες και κύριοι στα πλαίσια του νεοϊδρυθέντος συλλόγου των Επιστημόνων της Ενορίας μας και της πραγμάτωσης μίας εκ των δραστηριοτήτων αυτού, σε συνεννόηση με τη Κα Γκόβα τη Παθολόγο μας και τους άλλους γιατρούς του Συλλόγου αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μια σειρά ενημερωτικών σεμιναρίων με θέματα ιατρικού περιεχομένου, που έχουν ευρεία διάδοση και μεγάλο ενδιαφέρον μιας και αρκετός κόσμος υποφέρει από αυτά.Έτσι λοιπόν σήμερα εγώ θα σας μιλήσω , όσον αφορά την ειδικότητα μου για το Πεπτικό έλκος.

Θα δούμε τι είναι το πεπτικό έλκος, που οφείλεται, ποια η κλινική του εικόνα, οι επιπλκές του, πως διαγιγνώσκεται, ποια η θεραπεία του, θα σας δείξω κάποιες ενδοσκοπικές εικόνες τόσο φυσιολογικού βλεννογόνου όσο και παθολογικού και θα κλείσουμε με κάποιες κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες.

Ας δούμε όμως πρώτα ανατομικά πως είναι το στομάχι: αυτό όπως βλέπεται αποτελεί ένα διατατό σάκο στον οποίο προωθείται από τον οισοφάγο η τροφή μας, αποθηκεύεται και μετατρέπεται σε ημίρευστη μορφή υπό την επίδραση ενζύμων που παράγονται από τα εκκριτικά κύτταρα του βλεννογόνου του. Οι μοίρες του λοιπόν είναι: η περιοχή της καρδίας με την ΓΟΣ, ο θόλος όπου αποθηκεύεται ο αέρας που καταπίνουμε κατά τη μάσηση και που παράγεται από την υδρόλυση της τροφής, το σώμα με το μείζον κι έλασσον τόξο, το άντρο, ο βολβός του 12/λου και η β’ μοίρα.

Ορισμός του πεπτικού έλκους
Φυσιολογικά υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ βλαπτικών( HCL,πεψίνη) και αμυντικών παραγόντων (κυτταρική αναγέννηση, η κυκλοφορία του αίματος, η παραγωγή και παρουσία της βλέννης που καλύπτει το τοίχωμα του στομάχου).
Η διαταραχή αυτής της ισορροπίας οδηγεί στη δημιουργία του έλκους.

Όργανα που προσβάλλονται

  •   Στόμαχος-12/δάκτυλος συχνότερα,
  •   Oισοφάγος-λ.έντερο σπανιότερα

Ποιοι είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία του έλκους? Ποιοι είναι αυτοί που διαταράσσουν αυτή την ισορροπία?

  • άτομα της ομάδας Α έχουν πιο συχνά έλκος
  • Stress- ιδιαίτερα στην εποχή μας καταπονεί τον οργανισμό και προδιαθέτει στη δημιουργία του
  • Διατροφικές συνήθεις – έλλειψη αντιοξειδωτικών όπως οι Vits – πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και λινολεϊκού οξέως
  • Λήψη ΜΣΑΦ σε προχωρημένες ηλικίες
  • Η.pylori

Επιδημιολογία Η.Pylori

Μετάδοση της λοίμωξης – κοπρανο-στοματική, στοματο-στοματική

Κλινική εικόνα

Επιπλοκές της νόσου

Διάγνωση της νόσου

Θεραπεία

Ενδοσκοπικές εικόνες

Συμπεράσματα